Scotch Ale

Scotch ale of kortweg Scotch is een uit Schotland afkomstig biertype.

Onder deze benaming wordt doorgaans een type van sterke, bovengistende ale aangeduid, in Schotland oorspronkelijk bekend als wee heavy. De kleur varieert van amber over donkerbruin tot donkerrood. In het beslag worden pale ale mout en caramelmout gebruikt, waaraan een deel geroosterde ongemoute gerst wordt toegevoegd. Tijdens het maischen worden er relatief veel hogere, onvergistbare suikers in het wort gevormd, wat zorgt voor “body” en moutig karakter van het eindproduct. Hop wordt slechts minimaal gebruikt.

Dit biertype werd na de Eerste Wereldoorlog, samen met andere Britse bieren, populair op het Europese vasteland. Belgische, maar ook Nederlandse, brouwerijen begonnen hun eigen versies te brouwen, doorgaans met Schots of Engels klinkende namen. In Belgiƫ is het biertype zodoende bewaard gebleven; in het land van herkomst is het echter nagenoeg volledig verdwenen.

Bron: Wikipedia

Recept Scotch Ale
Recept Scotch Ale – 1e prijs (87pt.) WWBLG 2016