Artikelen & Leesvoer
                                   Hop en gerst veredeld

Eric Hageman schreef samen met Toon Franken (Zeeuws Archief) het boek ‘Hop en gerst veredeld’, over de Middelburgse biergeschiedenis vanaf 1800. Eric verzamelt brouwerij-artikelen en is oprichter van Stichting Bier in Zeeland, die zich ten doel stelt het promoten van de biercultuur in het algemeen en die van Zeeland in het bijzonder.
Korte samenvatting van Eric’s boekbespreking op onze gildeavond van 22 februari 2013.

Middelburg heeft niet echt de reputatie van een bierstad. Toch is er over bier in de Zeeuwse hoofdstad veel te vertellen. In de negentiende eeuw telde Middelburg drie brouwerijen, die elk op hun manier, onder druk van hevige concurrentie, werkten aan de verbetering van hun product. Dat was nodig, want de kwaliteit van het traditionele bier stond, mede door beperkende wetgeving, danig onder druk. Na de invoering
van een nieuwe belastingwet werd de weg vrijgemaakt voor grote “Beijersche” bierbrouwerijen, zoals Heineken en Amstel, die zich begonnen te mengen in de lokale biermarkt. Twee Middelburgse brouwerijen, De Lelie en De Moriaan, legden in die tijd het loodje. De derde Middelburgse brouwerij, De Vijfhoek, wist nog stand te houden tot 1917. Daarna werd het bier uitsluitend via bierhandelaren, die fungeerden als agenten van de grote brouwerijen, aan de man gebracht.

Helaas is Eric Hageman in 2014 op 53-jarige leeftijd overleden.

Onder de titel:

De Toekomst van samensmaak met groente, fruit & bier (streek- en seizoengebonden)


heeft Ariel Meeusen een uitgebreid artikel geschreven.

Bier & Groente; de ideale combinatie
In de nabije toekomst zal de samensmaak tussen gerechten en bieren niet meer worden afgestemd op hoofdingrediënten als vis, schaal- en schelpdieren, vlees en wild, maar op wat we nu nog vaak zien als garnituur op ons bord: groente. Groenten zullen binnenkort de belangrijkste bestandsdelen op ons bord vormen. Dit zal een enorme omslag betekenen voor wat we naast ons bord aan bier geserveerd zullen krijgen. Want wie had ooit kunnen vermoeden, dat het groentegarnituur zou promoveren tot hoofdingrediënt?

Klik op de volgende link voor de volledige inhoud van dit artikel:

BIER & GROENTE
Port/Spijs Proeverij 23 oktober 2015
Powerpointpresentatie door Jacco en Dianne van den Berge van Wines4u V.O.F.

 

 
 
Bierproeven 2.0

door Ariel Meeusen juli 2016
WYSIWYG Web Builder