Recepten culinaire avond 2010
Hete Kip in  satésaus

Recept voor 4 personen

Kan met witte rijst als maaltijd geserveerd. Geserveerd met stokbrood als hapje op een feestje.  In beide gevallen serveer je er wat atjar en kroepoek bij.

600 gr kipfilet
5 eetlepels  zonnebloemolie
3 grote gesnipperde uien
3 teentjes knoflook
¼ liter kippenbouillon  gemaakt van een blokje of bouillonpoeder
2 eetlepels Azijn
9 eetlepels Ketjap manis
4 eetlepels Tomatenketchup
6 eetlepels Bruine basterdsuiker
2 eetlepels Sambal Oelek
4 eetlepels Pindakaas
250 a 300 gram taugé

Snij de kipfilet in stukjes en was de taugé.
Verhit de olie in een wok of wadjang een braadpan kan natuurlijk ook , braad hierin de kip op een matig hoog vuur ronddom goed aan.
Schep de stukjes kip met een schuimspaan uit de pan en bak in de over gebleven olie de gesnipperde uien tot dat deze glazig zijn.
Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en bak deze even zeer kort mee
Voeg nu de gemaakte kippenbouillon toe , evenals de hoeveelheden azijn, ketjap manis, en tomatenketchup, roer alles even goed door.
Voeg nu aan deze saus de bastaardsuiker, sambal oelek, pindakaas, en de stukjes gebakken stukjes kip toe en breng alles onder goed roeren aan de kook.
Draai nu het vuur onder de pan laag en laat de kip onder af en toe roeren in ca. 15 minuten zachtjes doorgaren.
Voeg als laatste de gewassen taugé toe en schep deze onder het mengsel, warm het gerecht kort door zodat de taugé even doorverwarmt doe dit kort zodat de taugé lekker knapperig blijft.


Jan Schaap
Barbecuesalade:


1 potje sellerysalade van Kühne
5 hardgekookte eieren
1 blik achterham of dikke plakken (ca 300 à 400 gr)
Blikje mais
2 appels
Halfliterblik ananas
1 kleine prij
Voor de saus:
1/4 liter slagroom
300 gram yogonaise door elkaar mixen.

Neem een grote ronde glazen schaal (daarin zie je de laagjes het mooiste) Sellerysalade in een zeef goed laten uitlekken en vervolgens in de schaal doen. De eieren in stukjes hakken en op de sellery doen. De ham in kleine blokjes snijden en vervolgens op de eieren aanbrengen.
De mais eerst laten uitlekken en daarna bovenop de ham doen. De helft van de saus hierop uitsmeren met een pannenlikker.
De appels schillen en in blokjes snijden en weer op de saus aanbrengen . De ananas in stukjes bovenop de appels aanbrengen.
Daarover de andere helft van de saus en hierover heel fijn gesneden prij strooien. Neem het van het groene deel want dat geeft meer kleur.

Succes en eet smakelijk.

Ans de Putter.
Geflambeerde mosselen:

Ontdooi 300 gram gekookt mosselvlees (huismerk Jumbo). Doe een beetje olie in de braadpan. Braad de mosseltjes kort. Voeg een beetje witte peper en provencaalse kruiden (AH) toe. Giet het vocht af na kort koken. Laat afkoelen. Neem miniatuurflesje cognac. Ontsteek drank en voeg toe aan de mosseltjes.
Geef stokbrood bij dit hapje.

Smakelijk.

Willy Reijniers
Vlaams stoofpotje

Uien snipperen, glazig fruiten en  warmtebron uitschakelen
Kipfilet of kalkoenfilet (heb dit via de Belgiek mee laten komen) in brokken snijden en erbij doen (niet bakken)
zout, peper, tijm en laurier toevoegen en nog een beetje Provençaalse kruiden, runderbouillonblokje(s) verkruimelen en eroverheen doen boterhammen besmeren met mosterd zoveel als nodig om pan met ingrediënten te bedekken.
Dit geheel met (zelfgemaakt winterbier) bier onderzetten tot alles goed onder staat.
Dan zachtjes laten stoven (kan in een oven op ongeveer 80 á 100 graden) ongeveer 2 1/2 á 3 uur naar gelang de hoeveelheid filet je hebt.
Af en toe roeren, en als laatste aanmaken met bruine juspoeder.
(Ik heb alles op gevoel gedoseerd, heb dan ook geen maten of hoeveelheden, (houd in dat je wel moet proeven)


Geniet ervan en smakelijk eten.

Lisette


Schuimtaart.

ingrediënten:

5 (of meer) eiwitten
60 gram suiker per eiwit.
slagroom
deze samen 5 minuten kloppen. ( dit moet au-bain-marie) Ik zet de beslagkom altijd in de gootsteen, die ik vul met heet water uit de kraan.
Daarna nog 10 minuten kloppen, maar dan uit het water.
Zorg dat je 2 platen, ( bv de onderkant van een springvorm) bekleed hebt met aluminiumfolie, en deze insmeren met boter en bestuiven met poedersuiker.  De schuimmassa uitstrijken op de platen.
Midden in de oven op 140 graden , 1 uur bakken. ( niet voorverwarmen)  Na 1 uur de oven uit , en nog 1 uur in de oven laten staan. (deur dicht)
Klop  de slagroom en verdeel ongeveer de helft over de eerste plaat schuim. Hierover srooi je Haagse hopjes, die je fijn hebt gemaakt.
De volgende laag schuim erop leggen, en weer insmeren met de slagroom.  Dan kun je eventueel de zijkanten insmeren met slagroom,
( hoeft niet)

Om het geheel af te maken, garneer je met slagroom de bovenkant van de schuimtaart.
Strooi als laatste nog wat fijn gemaakte haagse hopjes over de taart.

Smakelijk eten!

Jose
Passie fruit baveroise

Benodigdheden :

28 + 2 st Vers passiefruit 
0,5 lRoom
6 + 2Gelatin
250 g Suiker

Bereiding
Passiefruit (28)  snijden en zaden verwijderen   door een zeef wrijven zodat het sap vrijkomt.
Room met een deel van de suiker half opslaan.
Gelatin weken  in koud water.
Sap met de rest suiker opwarmen tot de suiker is opgelost,6 gelatine blaadjes oplossen in het lauw warme sap. * Niet alle sap gebruiken voor afwerking heb je dit ook nodig.
Dit mengsel door de half opgeslagen room mengen.
Verdeel in de potjes/schaaltjes of wat u voor ogen had.
Koelen in de koelkast

Na opstijving 
Deeltje sap opwarmen  de 2 gelatine blaadjes toevoegen en oplossen  de zaden van de 2 passievruchten era an toe voegen en dit mengsel verdelen over de al opgesteven  passie baveroise.

Soesjes met room
~ 60 a 70 st

Benodigdheden :
100 g boter
250 water
200 bloem
6 eieren

Bereiding:

Water en de boter koken .
Bloem toevoegen en op het vuur  ondermengen tot een effen deeg.
Nadrogen op het vuur tot het deeg loslaat van de pan.
De eieren 1 voor 1 toevoegen tot een GLAD en GLANZEND soezen beslag

Afbakken :
Oven op 220 C 
Met de ovendeur open afbakken  (dit zodat het vocht kan ontsnappen )
Afwerking:
De afgekoelde soesjes  vullen met room en poederen met suiker

Alexander Soeters









Spaanse omelet

De Tortilla Español ofwel Spaanse omelet is een nationaal gerecht, overal verkrijgbaar, zowel warm als koud.
Voor het vervaardigen gebruik ik een speciale koekenpan met een tweede koekenpan als deksel. Deze tortillapan is in Spaanse winkels te koop. Je haakt ze ineen waardoor er een scharnierende verbinding ontstaat. Als de tortilla aan de onderkant gebakken is draai je beide pannen om en bak je de bovenkant van de tortilla gaar in de deksel.
Je kunt natuurlijk ook een gewone vaderlandse koekenpan gebruiken. Je legt dan een groot bord op de pan en draait het geheel om, waarna je de omelet weer in de pan laat glijden waarop de “natte” kant kan worden gebakken. Gewoon laten stollen, niet te bruin bakken.

Ingrediënten: 
8 middelgrote, vastkokende aardappelen.
2 middelgrote uien
6 grote eieren
3 teentjes knoflook
Peper en zout naar smaak
Olie om te bakken

Facultatief:
10 centimeter Chorizo.

Bereiding:
Schil de aardappelen, spoel ze af en schaaf er dunne plakken van op een mandoline of een keukenschaaf. Schil de uien, snijd ze in ringen.
Bak de aardappelschijfjes in een koekenpan met deksel op een laag vuur totdat ze net niet gaar zijn. Ze mogen niet kleuren, vandaar het lage vuur en de deksel. Bak op dezelfde manier in een tweede koekenpan met deksel op laag vuur de uienringen zacht en glazig. Wederom: niet laten kleuren. Bak de geplette knoflooktenen mee.
Breek de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de afgekoelde net niet gare aardappelschijven en de uienringen toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet het geheel in de tortillapan of in een nieuwe schone koekenpan die goed is ingeolied met Spaanse
olijfolie en bak de omelet op middellaag vuur licht bruin. Draai het geheel om en bak de bovenkant ook lichtbruin, of liever tot het ei helemaal gestold is.
Het resultaat is een vegetarische tortilla.
Voeg eventueel aan de eier-, uien- en aardappelmassa voor het bakken de in schijven gesneden chorizo toe.
Sommige Spaanse kookboeken geven ook nog pepers aan als ingrediënt, het betreft dan zoete pepers of paprika. Het kan allemaal. Er zijn in Nederland ook tortillakruiden te koop. Die heb ik nog niet gebruikt, maar wie weet.

Eet smakelijk.

Rien van Reems
WYSIWYG Web Builder