Koffielikeur ŗ la minute

Dit is het op een likeuravond van het Walchers Wijnmakers, Bierbrouwers en Likeurbereiders Gilde beproefde recept voor
een snel gemaakte koffielikeur. Van belang is goede ingrediŽnten te gebruiken.
In dit geval ging ik uit van de beste kwaliteit Arabica koffiebonen en een goede, doch eenvoudige Cognac.
In eerste instantie maken we een koffiesiroop van koffie, water en suiker. Deze siroop mengen we met een gelijk volume Cognac van 40 procent alcohol. Het resultaat is een koffielikeur van 20 procent alcohol.
Ik gebruik voor het afmeten van de koffiebonen en suiker een Amerikaanse cup-maat.
Het gewicht in suiker is omgerekend ca 200 gram, voor koffiebonen is dat moeilijk te bepalen, want het gewicht verschilt nogal per soort boon. Heel belangrijk is het niet, als de verhoudingen maar een beetje kloppen.
Het zoetgehalte is ook aan smaak onderhevig, dus de een zal wat meer suiker willen gebruiken dan de ander, de suiker kan altijd aan de siroop worden toegevoegd, dat wil zeggen voordat de alcohol is toegevoegd.

IngrediŽnten voor de koffiesiroop:
Anderhalve cup koffiebonen 3 cups ( 7 dl ) kokend water 3 cups (600 gram) suiker I vanillepeul
I fles (7,5 dl) Cognac of desgewenst wodka

Bereiding:
Maal de koffiebonen fijn en overgiet de gemalen koffie met het kokende water, doe de vanillepeul erbij en laat het mengsel op de laagst mogelijke warmtebron een uur trekken (mag niet koken).
Giet het mengsel door een fijne zeef en voeg dan de suiker toe. Laat de suiker op laag vuur oplossen en laat de siroop afkoelen.
Meet de hoeveelheid siroop in een maatkan en voeg er dan eenzelfde hoeveelheid Cognac aan toe.
Giet de koffielikeur in een fles. De drank is direct drinkbaar, maar kan ook worden weggezet om de alcohol en koffiesiroop te laten 'huwen' tot een harmonieus geheel.

Opmerking:
Het is mogelijk om de koffiesiroop voor het toevoegen van de alcohol nog wat te laten inkoken, zodat zij stroperig wordt.
De likeur wint dan aan intensiteit. Door meer Cognac toe te voegen, wordt de likeur sterker.  Het is een kwestie van smaak.
In plaats van een vanillepeul mee te laten trekken is het mogelijk ťťn of twee druppels vanille-extract te gebruiken.

Op de open dag op 19 april 2008 was de advocaat een geweldig succes.
Hieronder volgt op verzoek het recept precies zo als op de open dag werd gedaan

1 Liter Advocaat  (in de magnetron)

Benodigdheden:
8 eieren
300 gram witte suiker
4 zakjes vanillesuiker
Ĺ liter brandewijn oid. Van 38%
Eieren kapot tikken en in een magnetronschaal doen, suiker en vanillesuiker erbij doen en de brandewijn.
Met een garde goed doorroeren. Zet de schaal in de magnetron  op 600 watt,  30 seconden.
Roeren met de garde en weer 30 seconden op 600 watt. Herhaal dit totdat de advocaat dik is. ( ongeveer 15 keer herhalen)
Koel de advocaat al roerend met de garde af in een bak met koud water, en doe het dan in een glazen pot.

Eet smakelijk

Het Walchersgilde


Eau díargent  1 liter
(volgens mijn bescheiden kennis van de Franse taal zoiets betekend als vloeibare valuta.)

12 gram Citroenschillen (gedroogd)
0,4 gram Angelikawortel (gedroogd)
0,8 gram Kruidnagel (= 20 stuks kleine gedroogd kruidnagels)
0.8 gram Chinese kaneel ( 1 kaneelstokje in stukjes gebroken)
0.8 gram Steranijs ( 1 steranijs in stukjes gebroken)
563 ml alcohol 80 vol%
600 ml water
225 gram suiker

Enige snippertjes bladzilver

Week de kruiden gedurende een 3 tal dagen in het water alcohol mengsel

Zeef de kruiderij  en distelleer de vloeistof langzaam af tot 0,85 liter, voeg de suiker toe.
Kleur de likeur als laatste rosť kleurig met wat rode kleurstof (voedingsmiddelenkleurstof)

Enige snippertjes bladzilver toevoegen

Bron: http://schaepekop.forum-xl.nl/index.php


Jan Schaap

Voor de likeurmakers is eer een handig programmaatje waarmee je snel de benodigde alcoholverdunning kunt berekenen.
Het heet "dilute". Om het te downloaden klik
hier
Bierrecepten


Wijnrecepten


Likeurrecepten


Lekker eten
Home