Home
Bierrecepten


Wijnrecepten


Likeurrecepten


Lekker eten
Poolse ovenschotel
Poolse ovenschotel (bigos)

Hoofdgerecht  4 personen  bereidingstijd: 40 min.

+ 2 uur wachttijd.

1 pak zuurkool naturel 500 gr.
6 el. Olijfolie
halve witte of spitskool, in dunne reepjes gesneden
2 grote uien
1 bakje champignons van 250 gr.  Gehalveerd
125 gr. Pruimen zonder pit in stukjes
700 gr. Rib/runderlappen in stukjes van 2 cm.
3 tenen knoflook grof gesneden
1 flesje huiswijn rood 250 ml.
2 blikjes tomatenpuree 70 gr.
2 laurierblaadjes
1 Gelderse rookworst in plakjes


Breng de zuurkool aan de kook met een halve liter water en laat 15 minuten koken. Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak de witte kool, de ui, de champignons en de pruimen 10 minuten.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees in 4 minuten rondom bruin, schep het vlees om met de knoflook.
Giet de zuurkool af en voeg deze toe aan het wittekoolmengsel. Schenk de wijn erbij en voeg de tomatenpuree, laurierblaadjes, het vlees met de knoflook en de rookworst toe. Laat op laag vuur met het deksel op de pan minimaal 2 uur stoven. Roer af en toe. Voeg, als de stoofschotel te droog wordt wat water toe. Breng op smaak met peper en zout.. Lekker met stevig bruin brood.


Maak het n dag van te voren, dan wordt de smaak nog intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

Eet smakelijk.

Nel de Kam