Chinese Tomatensoep

Eindelijk een tomatensoep zoals je die bij de Chinees eet, een beetje zoet en pittig en met een klein zuurtje.
Deze soep kan niet mislukken en is erg lekker.  Dit recept is voor twee liter soep.

Ingredienten:

1 liter water.
1liter tomatensap uit een pak.
2 hele kippenpoten.
2 bouillon tabletten (kip)
1 ui.
2 teentjes knoflook.
5 afgestreken eetlepels witte kristalsuiker of de halve hoeveelheid aan koela djawa (palmsuiker)
4 eetlepels ketjap Manis.
1 afgestreken theelepel sambal
1 afgestreken theelepel gemberpoeder (Djahé)
1 afgestreken theelepel citroengras poeder (Sereh)
6 afgestreken eetlepels maïzena.
1 handje mihoen.

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook, en laat zachtjes een boullion trekken (1 a 2 uur) van de kippenpoten te samen met de boullion tabletten.
Voeg ook de in vieren gesneden ui, en in tweeen gesneden knoflookteentjes toe aan de bouilion.  De bouillon kan uitstekend getrokken worden door de pan in de oven te zetten.  Zeef de bouillon en laat de kippenpoten afkoelen.
Voeg bij de gezeefde bouillon het pak tomatensap toe en breng het geheel weer aan de kook.
Ontvel de kippenpoten en haal het vlees van de botten.  Snij indien gewenst het kippenvlees en zet weg.
Meng in een schaaltje de suiker, ketjap, azijn, sambal, gemberpoeder,en seréh poeder, als alles goed gemengd is toevoegen aan de tomaten/kippenboullion.
Maak een (lopend) maïzena papje met wat water roer goed om klontjes te voorkomen voeg dit al roerend toe aan de tomaten/kippenboullion om deze te binden  Als de soep gebonden is voeg het handje mihoen toe en laat zachtjes 20 minuten doorkoken met het deksel schuin op de pan.
na de kooktijd het kippenvlees toevoegen en nog even doorwarmen en klaar is de Chineese tomatensoep.
Zoals zo vaak is soep de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken goed door elkaar getrokken zijn.

Jan Schaap
Ajuinsoep met Bruegel

Lekker koken met bier, presentatie brouwerij Van Steenberge te Ertvelde

Ingredienten:
4 grote uien, 3 tassen kippenbouillon, 66cl Bruegel, een klontje boter, tijn, suiker, peper & zout,  broodkorstjes en Parmezaanse kaas.

Recept:

Schil de uien, snijd ze in fijne ringen van ongeveer een halve centimeter dik en halveer ze dan.  Smelt de boter en voeg de halve uienringen toe. Laat stoven tot de uien beginnen te bruinen.  Voeg de suiker toe en laat de uien ruim 15 minuten zacht karameliseren. Voeg dan de Bruegel toe en
roer goed om.  De bouillon erbij gieten en op smaak brengen met peper en zout.
Laat ongeveer een uur zonder deksel koken en verwijder eventueel schuim.  Voeg tijdens het koken tijm toe.

Bert Maessen


Bierrecepten


Wijnrecepten


Likeurrecepten


Lekker eten
Home