Bierrecepten


Wijnrecepten


Likeurrecepten


Lekker eten
Zuurvlees
Zuurvlees uit het heuvelland

Toen wij in 1992 in Zeeland kwamen wonen was een van de dingen die wij misten ons favoriete gerecht  "zuurvlees".  In het zuiden kun je dat in iedere "patatzaak" bestellen, maar hier is alleen stoofvlees te krijgen. Alhoewel dit ook lekker kan zijn haalde het voor ons toch niet bij zuurvlees.
Het wordt traditioneel gegeten met frites, en een lekker biertje erbij.
Aangezien veel mensen het niet kennen volgt hieronder het recept.

1 kg rundvlees, aan stukken gesneden van zo'n 3cm bij 3cm , dus niet te klein. (in Limburg werd veel paardevlees gebruikt. Of dit nog zo is weet ik niet)
zout
1 bouillonblokje
300 cc azijn
700 cc water
3 laurierbladen
peperkorrels
kruidnagels
stukje spaanse peper (3cm)
400gr uien
boter of vet (of olijfolie)
2 eetlepels appelstroop/perestroop
2 plakken ongevulde ontbijtkoek
bloem of aardappelmeel

Maak een marinade van de azijn en het water, met grove stukken ui (ze moeten naderhand er weer worden uitgevist, gewoon in vieren snijden), peperkorrels, de laurierbladeren en de spaanse peper. Bestrooi het vlees met wat zout en leg het in de marinade. Laat het vlees een dag marineren. Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken. Maak een stukje boter of vet heet en bak het vlees aan alle kanten bruin. Haal de uien uit de marinade en snijd ze klein.  Bak de uien mee. Als alles goed bruin gebakken is voeg dan de marinade met alle specerijen toe. Ook het verkruimelde bouillonblokje toevoegen. Doe de appelstroop er ook bij. Laat alles gaar sudderen met het deksel op de pan. Als het bijna gaar is voeg dan de verkruimelde ontbijtkoek toe.. Stoof het vlees zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Haal de specerijen uit de saus..
Bind de saus met aangemaakt aardappelmeel of bloem. Serveer het vlees in de saus.

Arie Kluiter
 

Home